Història
La Pastisseria Gironès de Sant Feliu de Guíxols va obrir al públic l’any 1962. El seu propietari, Albert Gironès Costa, després d’un llarg i exitós historial professional, va voler establir-se a la seva ciutat natal, però abans expliquem el seu llarg recorregut fins arribar a aquesta fita.
Ell va començar l’ofici a l’Hostal la Gavina de S’Agaró per allà l’any 1945. Dos anys més tard, va entrar com a ajudant a la pastisseria Viuda Pagès “Can Plácido” en una època –finals de la guerra civil espanyola- en què no es disposava de productes de primera necessitat.
Al cap d’un temps ja va veure que aquell era el seu ofici i Sant Feliu de Guíxols se li feia petit; així va ser com va entrar a treballar a una prestigiosa pastisseria de Barcelona. Anys després, amb 26 anys, li oferien entrar a la coneguda Pastisseria La Lyonesa del carrer de Porta Ferrissa com a oficial de primera. De seguida va formar part del grup gremial i professor de l’escola de pastisseria situada a Vall Doreix i a la mateixa escola de Barcelona. Durant uns anys va anar a l’escola de Belles Arts per aprendre a pintar i modelar. L’any 1955 el gremi de Barcelona va convocar un concurs provincial, en el què va quedar primer, aconseguint la medalla d’or. El mes de Juny va anar a Madrid per disputar en concurs nacional. Allà novament va quedar primer, per tant, campió espanyol d’aquesta especialitat. Com a premi va rebre una medalla d’or, una copa i un diploma acreditatiu entregat pel mateix cap de l’Estat al Palau de la Zarzuela. També va rebre premi en metàl·lic.
L’any 1958 es va celebrar la expo mundial de Brusel·les i va ser enviat, junt amb altres dos companys de professió, tota un setmana com a representant d’Espanya al pavelló alimentari, exposant les seves obres a les vitrines de l’estand. Aquell va ser l’any en què va contraure matrimoni amb la seva estimada Montserrat Domènech, a qui va conèixer treballant a la pastisseria del seu germà, al barri de Sant Andreu de Barcelona.
A partir d’aquest any va anar participant en un seguit de cursets i va anar donant classes a escoles fora de Catalunya, participant també en concursos de pastisseria artística… i obtenint infinitat de reconeixements i premis.
El 9 de Juny de 1962, després de moltes obres al local escollit, va inaugurar la pastisseria a Sant Feliu de Guíxols, al carrer Sant Joan 18. Davant la botiga, la seva senyora Montserrat, junt amb 4 o cinc persones més entre botiga i obrador.
L’any 1973 es va formalitzar el traspàs al nou local, situat al carrer Anselm Clavé número 7. Les costoses obres i reformes van durar vuit mesos. El 7 de Desembre de 1974 es va inaugurar la nova pastisseria. A partir d’aquí es va poder treballar amb més comoditat , ja que el nou local era més gran i es podien oferir més serveis.
El fill Albert ja feia dos anys que s’havia incorporat a l’obrador. L’any 1978 es va casar amb la Mariona i ella també s’incorporà al despatx de la botiga. La filla, Montse Gironès, també va estar al negoci una llarga temporada.
Aquest mateix any va sortir publicat el seu quart llibre, titulat “Color y sabor de las tartas”, editat per Montagut Editores.
El 25 de Febrer de 1991, en un acte celebrat al saló de Tecnoalimentaria, la revista La Confitería Española li va fer entrega de la ploma d’or com a col·laborador d’honor pels 40 anys escrivint i publicant a aquesta revista.
L’any 2004, en prendre la decisió el fill de no voler continuar amb l’ofici i ell tenir ja 73 anys van fer el traspàs del negoci al gran professional Lluis Chamorro i la seva esposa Fina Pla.
Deixem anotats els principals guardons aconseguits per Albert Gironès Costa a les seves pastisseries:
- 1955 – Barcelona. Concurs de destresa en l’ofici. 1er premi, medalla d’or.
- 1955 – Madrid. Concurs nacional. 1er premi, medalla d’or, diploma i premi en metàl·lic.
- 1957 – Barcelona. Concurs d’aparadors. Diploma i medalla de bronze.
- 1958 – Brussel·les. Expo internacional. Medalla d’or i diploma.
- 1959 – Londres. Expo internacional. Medalla d’or col·lectiva.
- 1960 – Madrid. Expo nacional. Diploma i medalla de plata.
- 1961 – Niza. Expo internacional. Medalla d’or i diploma.
- 1961 – Barcelona. Concurs de mones de pasqua. 2n premi. Medalla de plata i premi en metàl·lic.
- 1962 – Estocolm. Expo internacional. Diploma i medalla d’or.
- 1963 – Paris. Concessió del títol i diploma de Aitre Patissier del Club Gastronòmic Prosper Montagne.
- 1967 – Lisboa. Expo internacional. Diploma i medalla d’or.
- 1970 – Màlaga. Congrés i exposició internacional. Diploma i medalla d’or.
- 1971 – Barcelona. Placa del sindicat provincial pels mèrits com a professor.
- 1972 – Tarragona. Congrés del Skal Club. Medalla de bronze i trofeu.
- 1976 – Barcelona alimentària 76. Diploma i medalla de plata.
- 1979 – València. Fira Maîcop. Treball artístic: medalla d’or. Pasta típica: medalla de bronze.
- 1981 – Barcelona. Participació expo Catalunya. Medalla i diploma.
- 1983 – Madrid. Expo internacional. Diploma i medalla de bronze.
- 1984 – Lleó. Expo internacional. 2n premi. Medalla de plata i diploma.
- 1985 – Tarragona. Expo internacional i congrés. 1r premi. Medalla d’or i diploma.
- 1987 – València. Expo internacional. 1r premi extraordinari i diploma.
Albert Gironès té exposats tots aquests trofeus al seu estudi, junt amb pintures i fotografies, així com els seus 62 llibres professionals de la Biblioteca feta a través dels anys de llibres espanyols i estrangers, així com els cinc llibres publicats seus:
- 1959 “Piezas de pastelería”.
- 1962 “Decoración de centros”.
- 1973 “Profesión”.
- 1984 “Sabor y color de las tartas”. 1998 2a edició renovada.
- 1993 “Cómo aprender a decorar con el aerógrafo”. Libro más cassete para proyectar.